logo

Teemme viisasta tiedonhallintaa

Muutosta rakenteisiin

07. marraskuun 2014 by Heikki Ojaniemi

Tiukat taloudelliset ajat ovat saaneet monet organisaatiot säästötoimiin. Säästäminen on kuitenkin melko vaikeaa, koska se ei saisi vaikuttaa palvelun laatuun tai henkilöstön jaksamiseen. Säästämisen sijaan valtion tasolla puhutaankin rakennemuutoksesta, jolla vaikutetaan kulujen muodostumiseen, eikä haeta vain lyhytnäköisesti säästöjä nykyisistä toiminnoista.

Valtion nykyisen rakennemuutoksen keskellä onkin heitetty arvioita siitä, kuinka paljolta voitaisiin säästää, kun virkamiesten töitä automatisoitaisiin IT:n avulla. Kuulin tällä viikolla sattumalta hienon lausahduksen aiheesta, joka oli syntynyt kuulemma kahden pitkälti eri mieltä asiasta olleiden asiantuntijoiden välillä. Henkilöt olivat keskustelleet virkamiesten roolista valtion rattaissa ja väittämä kuului: jos virkamies ei  sovella mitään työssään, vaan käsittelee vain tiedon ennalta saatujen ohjeiden mukaan, on se työ automatisoitava. Tästä he molemmat olivat olleet samaa mieltä. Jos työssä on kyse pelkkien ohjeiden orjallisesta toteuttamisesta, koneet ja järjestelmät tekevät sen aina tehokkaammin kuin ihmiset.

Tämä ei toki koske pelkästään virkamiehiä. Muilla työpaikoilla on vastaavia tilanteita paljon. Korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden työtä käytetään toistuvien ja automatisoitavissa olevien tehtävien suorittamiseen. Luulisi ettei kellään ole varaa ainakaan tiukkoina aikoina tuhlata organisaation tärkeimpiä resursseja.